Mindervaliden en rolstoelgebruikers

Vrijwel héél Toverland en de meeste attracties zijn te bezoeken als je rolstoelgebonden bent of als je een (lichamelijke) beperking hebt. Je bezoekt een attractie in veel gevallen via een speciale mindervaliden-ingang via de uitgang van de attractie, of bijvoorbeeld via een lift.
 

Werkwijze

Werkwijze

Hoe gaat het precies in zijn werk?

 • Bij een  zichtbare handicap verzoeken we je onze 'Bezoekers met een beperking'-verklaring naar waarheid in te vullen. Hierin geef je aan of je wel of niet in staat bent de attractie zelfstandig te bezoeken.
   
 • Bij onzichtbare beperkingen vragen we om medische bewijslast. Als je deze kunt overhandigen bij de Gastenservice, ontvang je de 'Bezoekers met een beperking'-verklaring, waarin je aangeeft of je de attractie wel of niet zelfstandig kunt bezoeken. 

Download de 'Bezoekers met een beperking-verklaring' hieronder of ontvang hem bij de Gastenservice!

Verklaring bezoeker met beperking

Niet zichtbare beperking
Heb je een onzichtbare handicap? Dan heb je een medische verklaring nodig, dat kan bijvoorbeeld een autipas, mindervalidenparkeerkaart, EU Disability Card of een doktersverklaring zijn. Op vertoon van deze verklaring, verzoeken we je de 'Bezoekers met een beperking'-verklaring zelfstandig in te vullen. Daarin verklaar je of je zelfstandig of onder begeleiding een attractie kunt bezoeken. Op basis van deze verklaring ontvang je een oranje of blauw mindervalidenbandje. 

Waarom is deze verklaring nodig?
Deze verklaring is nodig omdat onze Gastenservice medewerkers niet altijd kunnen inschatten of je wel of niet in staat bent de reguliere wachtrij te bezoeken én of je hiervoor begeleiding nodig hebt. Zeker bij onzichtbare handicaps of beperkingen is het inschatten hiervan lastig, daarom vragen we dan om een medische bewijslast (zoals: een autipas, EU Disability Card, ect.).

'Bezoekers met een beperking-verklaring' 
Zowel bij zichtbare als onzichtbare beperkingen verzoeken we je de 'Bezoekers met een beperking-verklaring' in te vullen, zodat we weten dat je op de hoogte bent van ons beleid. Hierin geef je ook aan of je de attracties zelfstandig of onder begeleiding wenst te bezoeken. Deze inschatting maak je naar eigen inzicht. 

 

Bezoek je de attracties zelfstandig of onder begeleiding?

 • Kun je de attractie zelfstandig bezoeken?

  Je kunt zelfstandig de attractie in- én uitstappen, je kunt een specifieke zithouding aannemen en schrap zetten tijdens de rit, je kunt zelfstandig mondelinge en/of visuele aanwijzingen opvolgen.

 • Je ontvangt een blauw mindervalidenbandje

  Je mag drie begeleiders meenemen via de rolstoelingang, bij Merlin's Quest, Djengu River én Expedition Zork maximaal vijf begeleiders.

 • Kun je de attractie niet zelfstandig bezoeken?

  Er is minimaal één begeleider van 18 jaar of ouder nodig. Met behulp van deze begeleider kan de bezoeker met een beperking: in- en uitstappen, een specifieke zithouding aannemen, zich vasthouden en schrapzetten tijdens de rit én mondelinge en/of visuele aanwijzingen opvolgen

 • Je ontvangt een oranje mindervalidenbandje

  Je dient minimaal één begeleider (van 18 jaar of ouder) mee te nemen. Er zijn maximaal drie begeleiders toegestaan, bij Merlin's Quest, Djengu River én Expedition Zork maximaal vijf.

 • Uitzonderingen

  Enkele attracties zijn uitgesloten om te bezoeken met een begeleider of vormen een uitzondering. Deze lees je hieronder.

Uitzonderingen attracties onder begeleiding 
Indien een bezoeker met beperking niet in staat is om de attractie zonder begeleiding te bezoeken zijn er wegens veiligheidseisen een aantal attracties uitgesloten. Voor de volgende attracties geldt 

 • Fēnix: door de plaatsing in de trein, dient een bezoeker met een beperking minimaal 140 cm te zijn. De reguliere minimale lengte is 132 cm. 
 • Paarden van Ithaka: begeleiding is mogelijk wanneer het kind tussen de 90 t/m 110 cm is. 
 • Drakenslangen: begeleiding is enkel mogelijk indien je samen niet meer dan 100 kg weegt. 
 • Kletterparcours: begeleiding is door de individuele activiteit niet mogelijk. 
Bekijk het toegankelijkheidsschema

Toegang via speciale ingangen

Toegang via speciale ingangen

Vrijwel alle attracties beschikken over een speciale ingang. Je bezoekt de attractie dan meestal via de uitgang, dus hoeft niet in de reguliere wachtrij te wachten. Deze speciale wachtrij zal hierdoor ook minder prikkels geven. Het kan wel voorkomen je hier fysieke obstakels tegenkomt, zoals trappen. De speciale ingang geeft géén voorrang: het betekent niet automatisch dat de wachttijd via deze ingang korter is. 

Deze attracties kun je per lift bezoeken, vraag een medewerker om hulp of volg de aanwezige instructies op. 

Vraag & Antwoord

Vraag & Antwoord

Hoe zit het met scootmobielgebruikers?
We benaderen scootmobielgebruikers als rolstoelgebruikers. Ook deze gasten kunnen direct een 'Bezoekers met een beperking'-verklaring invullen bij de Gastenservice. Op basis daarvan ontvangen ze of een blauw (zelfstandig) of oranje (begeleiding nodig) mindervalidenbandje. 

Bevatten attracties schrikmomenten?
Enkele attracties kunnen schrikreacties oproepen bij bezoekers met een verstandelijke- of psychische beperking.

Hoe zit het met ledematen in het gips?
Met ledematen in het gips is het, behalve bij wing coaster Fēnix, gewoon mogelijk om de attracties te bezoeken. 

Zijn er regels bij missende ledematen? 
In verband met de veiligheid kunnen speciale regels gelden als bezoekers (een deel van) een arm en/of been mist. Deze veiligheidseisen verschillen per attractie. 

 

Bekijk het toegankelijkheidsschema

Praktische zaken

Praktische zaken

Veiligheid
Uit veiligheidsoverwegingen is het niet mogelijk om met een grote groep bezoekers met een beperking tegelijkertijd de attractie te bezoeken. Bij een eventuele ontruiming kunnen we hierdoor de veiligheid blijven garanderen. Grote groepen zullen daarom verdeeld worden in kleinere groepjes. 

Toiletten en verzorgingsruimten
Al onze toiletten kun je als bezoeker met een beperking bezoeken, behalve in themawereld Ithaka. Daarnaast beschikken al onze mindervalide toiletten over verzorgingstafel ten behoeve van het liggend verzorgen van een gast met beperking of volwassen persoon. Deze ruimten bevinden zich bij of in de buurt van in de mindervalide toiletten.

Restaurants en shops
Alle onze restaurants en winkels zijn toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. In onze shops Maximus’ Blitzpunkt & Trojaanse Schatten is er minder bewegingsvrijheid in verband met de omvang van deze shops.

Deel deze pagina